Mat som boostar hjärnan

Tycker du att det går lite sakta i huvudet? Det kan vara att du äter fel mat. Här är översikten över mat som ger näring till hjärnan. 

Det viktigaste är att du får i dig mycket frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn. Försök även att få i dig proteiner från plantbaserade källor så som fisk och gå efter sunda fetter, till exempel från olivolja eller rapsolja, istället för mättat fett. 

Forskning visar att den bästa hjärnmat också är bra för hjärtat och blodkärlen.

Mat som skärper hjärnan

Grönsaker: Gå för det gröna, som grönkål, spenat och broccoli. Då får du massor av friska näringsämnen som vitamin K, folat och betakaroten. Forskning visar att dessa typer av grönsaker kan bromsa kognitiv nedgång.

Fet fisk: Fet fisk innehåller mycket omega-3-fettsyror, och de innehåller omättade fetter, vilket är bra för oss. Försök att få i dig fisk minst två gånger i veckan, men gå för lax, torsk och tonfisk.

Om du inte gillar vad som finns på havsbotten kan du välja ett omega-3-tillskott eller äta en kost som är rik på omega-3 som linfrö, avokado och valnötter.

laks hjernen
Få i dig rikligt med omega-3 fettsyror, så som från lax.

Bär: I bär hittar du ett pigment som faktiskt också är bra för minnet. I en studie utförd av forskare vid Harvards Brigham and Women’s Hospital fann man att kvinnor som åt jordgubbar eller blåbär, två eller tre portioner varje vecka, hade bättre förmåga att behålla ett gott minne.

Te och kaffe: En studie från 2014 publicerad i The Journal of Nutrition visade att deltagare som hade ett högt intag av koffein också testade bättre på mentala tester. Koffein kan också hjälpa till att stärka minnet, enligt studier. Vid Johns Hopkins University ombads deltagarna att studera foton och sedan antingen äta placebo eller äta 200 mg koffein i form av tabletter.

Flera av deltagarna bland dem som intog koffein kunde identifiera bilderna rätt dagen efter.

Valnötter: Nötter är bra proteinkällor och hälsosamma fetter. Det är särskilt en typ av nötter som också kan hjälpa till att förbättra minnet. En studie från 2015 vid University of California fann att högre konsumtion av valnötter kan ge bättre resultat på kognitiva tester.

Valnötter innehåller mycket omega 3-fettsyror, som kallas alfa-linolensyra (ALA). En kost rik på ALA och andra omega 3 -fettsyror har kopplats till lägre blodtryck och renare artärer.

Det är bra för hjärtat och hjärnan. 

Essentiella vitaminer

Om du inte får i dig varierad kost, kan du även försöka med kosttillskott så som MemoPro. MemoPro innehåller alla de essentiella ingredienserna som är viktiga för att ta vara på hjärnan. 

MemoPro innehåller bland annat 300 mg Bacopa monneri som kan hjälpa till att förbättra din koncentration och minne, samt att bibehålla kognitiv funktion. Det kan också bidra till normalt blodflöde, vilket är förknippat med hjärnans prestanda. Vitamin C och B6 bidrar till normal psykologisk funktion. Vitaminerna B12, B1 och B2 bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B5 bidrar till normal energiomsättning.

Du kan läsa mer om studier på MemoPro här

Prova MEMO

PRO

i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Skriv in ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Källa:

https://www.health.harvard.edu/