Kan Bacopa Monnieri förbättra minnet?

Tänk om det fanns ett piller för bättre kognitiv funktion, minne och koncentration. Det kan vara så att det gör det. Örten kallas bacopa monnieri (brahmi).

Bacopa monnieri är en ört i malurtfamiljen. Vi finner den utbredd i tropiska och subtropiska regioner på alla kontinenter. Det har det tiviala namnet ”brahmi”, efter namnet på sanskrit och hindi.

Och som vi ska se kan den ha positiv effekt på hjärnan och kognitiv funktion. 

Vad är bacopa monnieri?

Bacopa monnieri är en ört som är hemma i Sydostasien, i länderna Indien, Bangladesh, Sri Lanka, Kina, Taiwan och Thailand, men som odlas både i dessa länder och i andra länder med varmt klimat. Växten trivs i myrar och dammar, och bildar täta mattor på lerbankar och upp till mangroveträsk. I västerländska länder finns denna ört ofta i kosttillskott.

Bacopa är en liten, krypande vattenväxt som kan bli upp till 50 cm hög. De små släta och saftiga bladen är njur- eller äggformade och har en något skarp smak. Blommorna är blå eller vita med lila ådror och sitter individuellt på långa blomstjälkar. Frukten är en oval kapsel.

Läs: Den stora hjärnguiden: Så fungerar din hjärna

Bacopa monnieri er en urt for hukommelsen
FÖR MINNET: Bacopa monnieri har flera spännande egenskaper som kan ge bättre minne

Bacopa monnieri och minnet

En av de mest kända effekterna av bacopa monnieri är minnesförbättring. Detta är fynd som har setts särskilt bland äldre, men också bland yngre.

Flera studier bekräftar bättre minne

I en 12-veckorsstudie, som omfattade 46 friska vuxna som äter 300 mg bacopa monnieri dagligen, fann att örten förbättrade deltagarnas förmåga att bearbeta visuell information, inlärningshastighet och minne – jämfört med placebogruppen. 

En liknande studie som varade lika länge, och som omfattade 60 äldre vuxna som åt 300 mg eller 6000 mg bacopa monnieri -extrakt, visade förbättrat minne, uppmärksamhet och förmåga att bearbeta information jämfört med placebo.

Sammanfattningsvis kan det således konstateras att bacopa monnieri kan:

  • Bidra till att förbättra din koncentration och ditt minne
  • Bidra till att upprätthålla den kognitiva funktionen 
  • Bidra till att ta vara på minnet när vi blir äldre
  • Bidra till normalt blodflöde, vilket är associerat med hjärnans prestanda

Bacopa monnieri i MemoPro

MemoPro är ett kosttillskott som är utvecklat för att ta vara på minne och koncentration. MemoPro innehåller bland annat 300 mg Bacopa monneri som kan hjälpa till att förbättra din koncentration och minne, samt att bibehålla kognitiv funktion. Det kan också bidra till normalt blodflöde, vilket är förknippat med hjärnans prestanda. Vitamin C och B6 bidrar till normal psykologisk funktion. Vitaminerna B12, B1 och B2 bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B5 bidrar till normal energiomsättning.

Du kan läsa mer om studier på MemoPro här

Prova MEMO

PRO

i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Skriv in ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.

Kilder: