Sociala medier är lite som droger. Visste du att din hjärna utsöndrar samma hormon (dopamin) som när du använder droger? Här är 9 olika sätt som sociala medier påverkar din hjärna.
Du kanske har märkt att din telefon vibrerar, men när du tar den ur fickan för att kontrollera har du inga aviseringar? Du kan kalla detta fenomen ”fantomvibration”. Och det beror på att din hjärna har blivit beroende av det rus som sociala medier ger oss.
Om du är som många andra har du förmodligen vant dig vid att ha din mobiltelefon i handen och scrolla ner för de oändligt många flödena på Facebook, Insta etc.
Även om detta i sig är helt ofarligt, finns det vissa hälsorelaterade risker i samband med att bli alltför beroende av sociala medier.
Här har vi samlat 9 olika sätt sociala medier påverkar hjärnan.
Pengarna är lösare
Enligt en undersökning som gjordes vid Schwabs Modern Wealth 2019, lägger 49 procent av oss mer pengar på upplevelser efter att ha använt sociala medier.
Denna studie stöds också av vetenskap: En studie från 2013, publicerad i Journal of Consumer Research, visar att det finns ett nära samband mellan sociala medier och hög kreditkortsskuld, och även ett högre BMI.
Kan stimulera aptiten
Alla dessa foton som dina vänner delar på sociala medier kan faktiskt också stimulera din aptit och få dig att äta mer.
Enligt en studie från 2015 publicerad i Brain and Cognition kan bilder av läckra rätter leda till fysiologiska och neurofysiologiska förändringar i hjärnan. Dessa nya förändringar kan göra dig hungrig, även om du från början inte kände dig hungrig.
Det kan vara så att fotot du tog av din burgare på Snap verkade ganska oskyldigt, men vet då att sannolikheten för att någon i andra änden snart är på väg till McDonalds.
Förmågan till att tänka självständigt
Grupptrycket lever också bra på FB, även om du kanske inte är lika medveten som på arbetsplatsen eller i klassrummet.
I sociala medier påverkar vi varandra indirekt, och alla vill passa in och känna sig omtyckta.
Med tiden kan detta faktiskt leda till att vi blir mer lika, och i mindre utsträckning kan det leda till oberoende tankar. Ett typiskt exempel på detta är att man ofta ser liknande värderingar och sätt att uppfatta världen i ”föräldragrupper” eller på jobbet.
I värsta fall kan sociala medier och detta grupptänkande leda till att vi tar irrationella beslut.
Gör något med självkänslan
Önskar du någonsin att du hade mer av vad några av dina vänner på FB har? Bilen, huset eller det som ser ut som ren familjeidyll?
All denna exponering kan påverka din självkänsla negativt, och vi vet innerst inne att de flesta bara delar med sig av allt som är positivt i sociala medier.
En kanadensisk studie som omfattade 188 kvinnliga studenter, publicerad i tidskriften Body Image 2019, fann att kvinnor hade sämre självkänsla om de ständigt utsattes för kvinnor som de tyckte var attraktiva på sociala medier.
En annan liknande studie i Journal of Social and Clinical Psychology från 2018, såg att de som minskade sin användning av sociala medier till 30 minuter om dagen, upplevde mindre depression, ensamhet och att de efter tre veckor mådde mycket bättre.
Blir mindre av “vanligt” samtal
Vi tycker om att spendera mycket tid på att prata med vänner via sociala medier. Vi ”LOL”-ar, gillar, utbyter emojis och skriver snabba kommentarer.
Detta sätt att kommunicera kan göra det svårare att prata med varandra i verkliga livet.
Det kan vara så att vi känner att bristen på emojis etc. får oss att känna att samtalen blir röriga, och dessutom mindre meningsfulla.
Belöningssystemet i hjärnan blir hett
När vi är aktiva på sociala medier blir det ofta hett i hjärnans belöningssystem också. I en studie som omfattade 32 tonåringar, publicerad i tidskriften Psychological Science 2016, skulle man kunna jämföra denna berusning med den man får när man äter choklad eller vinner pengar. Denna berusning är densamma som för tonåringar när de får många likes på en bild från sina vänner.
När vi får en massa likes lyser belöningscentret i hjärnan upp, området som kallas nucleus accumbens.
Vid överdriven användning kan det få din hjärna att släppa ut stora mängder av den kemiska dopaminen, ungefär som vad som händer när du använder droger, shoppar eller spelar.
Nackdelen med detta är att våra förväntningar blir högre och högre, och du kommer att behöva mer stimulans från sociala medier för att känna samma känsla av lycka som du gjorde tidigare.
Multitasking kan göra det svårare
Om du ständigt kontrollerar mailen, går över till Instagram och sedan öppnar Snapchat för att dela lunchen är du en riktig multitasker. Men att ständigt växla mellan olika konton är inte nödvändigtvis så bra för din uppmärksamhet.
Denna form av kontinuerlig multitasking kan göra något med den uthålliga förmågan att hålla koncentration och uppmärksamhet uppe över tiden.
Ett tips: Inaktivera push-notiser för att minska frestelsen att kontrollera alla dina sociala medier-konton samtidigt.
Sämre sömn
Du har säkert hört talas om denna punkt redan. Melatonin är hormonet i din kropp som reglerar sömnen. Höga halter av melatonin hjälper dig att somna, medan låga nivåer kan hålla dig vaken.
Saker som kan störa melatonin är blått ljus, till exempel från mobilskärmar.
Om du lägger dig med din mobiltelefon i handen och scrollar på kvällen kan det därmed störa din dygnsrytm.
Du tror att mobilen vibrerar
Varje gång telefonen vibrerar och ger en push-notis aktiveras belöningscentret i hjärnan om och om igen.
I en studie från 2012 i tidskriften Computers in Human Behavior hittades vad som kallas ”fantomvibrationer” (falska vibrationer) från elektroniska enheter hos studenter.
Särskilt bland dem som kände sig mer beroende än andra och var bekymrade över att ta emot ständigt nya meddelanden sågs det att chansen att känna fantomvibrationer ökade.
En annan liten studie från 2016, med en liten grupp på 14 deltagare, såg att push-notiser kan leda till att vi gör sämre på uppgifter. Och att det hade en negativ effekt på kognitiv funktion och koncentration.
Ta vara på koncentrationen
Oavsett om du använder sociala medier eller inte, så är det viktigt att ta hand om hjärnan och att ge den rätt bränsle.
MemoPro innehåller bland annat 300 mg Bacopa monneri som kan hjälpa till att förbättra din koncentration och minne, samt att bibehålla kognitiv funktion. Det kan också bidra till normalt blodflöde, vilket är förknippat med hjärnans prestanda. Vitamin C och B6 bidrar till normal psykologisk funktion. Vitaminerna B12, B1 och B2 bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B5 bidrar till normal energiomsättning.
Du kan läsa mer om studier på MemoPro här.
Prova MEMO
PRO
i 60 dagar
50% rabatt – endast 174:-
Skriv in ditt personnummer
Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.
KILDE: