Hjärnan avslöjad: 35 fascinerande fakta!

Tack vare vår fantastiska hjärna kan vi känna världen omkring oss, tänka stora och små tankar och inte minst kontrollera kroppens rörelser. Hjärnan låter oss fatta beslut och den tar hand om alla minnen som i en gigantisk fotobok.

Men hjärnan är också ett stort mysterium. Det fungerar på ett sätt som går över huvudet på de flesta av oss. Här har vi samlat 35 fascinerande fakta om allt från hjärnans anatomi, myter, funktionalitet – och inte minst hur den påverkar vårt minne.

Studier har också visat att läsning så lite som 6 minuter om dagen kan förbättra din sömnkvalitet, minska stress och skärpa mental klarhet. Detta beror på att när du läser stärker du vägarna i hjärnan som sänker hjärtfrekvensen och blodtrycket.

Att läsa sig smartare

1. Det är storhjärnan (mer exakt telencephalon) som är aktiv när du till exempel läser den här artikeln. Det är den som styr läsning, tänkande, inlärning, tal, känslor och planerade muskelrörelser som att gå. Den styr också syn, hörsel och andra sinnen.

Storhjärnan utgör ca 87% av människohjärnan. 

2. Hela din hjärna utgör cirka 2% av din kroppsvikt. Samtidigt använder den så mycket som 20% av ditt totala energi- och syrelager!

3. Hjärnan är mer än en svamp som absorberar kunskap. Denna ”svamp” är fylld med så mycket som 73% vatten. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med vätska nu när vi går mot varmare tider: En uttorkning på endast 2% kan påverka uppmärksamhet, minne och andra kognitiva färdigheter.

Hva består hjernen av?
Hjärnan består av 73% vatten

Om du svettas i 90 minuter kommer hjärnan att krympa, vilket kan jämföras med ett års åldrande.

4. Din hjärna väger ungefär tre kilo. Så mycket som 60% av denna vikt är fett. Det gör hjärnan till det fetaste organet i hela kroppen.

5. Du kanske har hört talas om kolesterol och vi hör ofta att vi får för mycket av det. Men visste du att kolesterol är viktigt för våra hjärnceller? Cirka 25% av kroppens kolesterollager finns i hjärnan. Utan tillräckligt med kolesterol kan hjärncellerna inte överleva.

6. Är det konstigt att det ibland går runt för oss? Hjärnan innehåller svindlande 86 miljarder hjärnceller! Vid födseln har hjärnan cirka 130 miljarder hjärnceller, men många av dessa celler dör i den normala åldringsprocessen. 

Hjärnans gigantiska cellmaskineri fungerar dygnet runt. Medans vissa hjärnceller lagrar det vi upplever under dagen tar andra celler över på natten medan vi sover.

7. Ett litet stycke hjärnvävnad med storlek som ett sandkorn innehåller så mycket som 100.000 neuroner och 1 miljard synapser, som alla kommunicerar med varandra. 

Neuroner, eller nervceller, är en term för celler i nervsystemet. Dessa är specialiserade och har till uppgift att absorbera intryck från kroppen och dess omgivningar och bearbeta intrycken. Eller skicka nödvändiga impulser till muskler och körtlar, så att vår kropp bättre kan anpassa sig till förhållandena.

Nevroner danner 100 000 milliarder forbindelser eller synapser med hverandre.
Neuroner bildar 100 000 miljarder anslutningar eller synapser med varandra

8. Din hjärna behöver en konstant tillförsel av syre. Så lite som fem minuter utan syre kan orsaka att några av hjärncellerna dör, vilket kan leda till allvarlig hjärnskada. 

9. Har du någonsin undrat varför bebisar har så stora huvuden? Detta beror på att hjärnan växer snabbt och därför måste den ha gott om utrymme att växa. Hjärnan hos en tvååring är ungefär 80% av storleken på en vuxen. 

10. Hjärnan är inte helt utvecklad förrän vid 25-årsålder. Om tonåringen i huset försöker övertyga dig om något annat, har du goda skäl att tänka tvärtom. 

Din hjärna är blixtsnabb

11. En elektrisk nervimpuls kan nå en hastighet på 360 km / h. Det är ungefär lika snabbt som en Formel 1-bil!

12. Hjärnan genererar cirka 20 watt ström. Det finns tillräckligt med ström för att driva en glödlampa. Vem sa att du inte var ett ljushuvud?

13. Känns det ibland som att huvudet bara fylls av tankar? Detta är inte osannolikt, enligt Laboratory of Neuro Imaging vid University of Southern California, genererar den genomsnittliga hjärnan 48,6 tankar – per minut! Det motsvarar cirka 70 000 tankar varje dag. Inte konstigt att vi ibland blir trötta i huvudet. 

14. Blodet flyter genom kroppen, men också hjärnan. I själva verket passerar 750-1000 milliliter blod genom hjärnan varje minut. Tillräckligt för att fylla en flaska vin eller en läskflaska. 

15. Har du någonsin varit trött av att titta på en snabb actionfilm? Anledningen kan vara att din hjärna absorberar mer än du tror. Det kan bearbeta en bild som dina ögon bara har sett i 13 millisekunder – det är snabbare än den tid det tar att blinka. 

Har storleken någon betydelse?

Större hjärna betyder inte nödvändigtvis mer intelligens än en mindre hjärna.

16. Generellt ser man att män har cirka 10% större hjärnor än kvinnor, även om de är lika långa. Å andra sidan har kvinnor en större hippocampus, ett område som är nära kopplat till vårt minne. 

Albert Einsteins hjärna vägde 1230 gram – 10% mindre än genomsnittet 1360 gram. Men han hade också en högre täthet av nervceller än genomsnittet.

Albert Einstein er viden kjent for sin kjente energiligning E = mc2
Albert Einstein är allmänt känd för sin välkända energiekvation E = mc2

17. Under de senaste 20 000 åren har hjärnan blivit betydligt mindre. Hela hjärnvolymen reduceras med en volym som är lika stor som en tennisboll. 

18. Om du vill öka storleken på hippocampus, den del som anses vara hjärnans ”minnescenter”, så kan du överväga att bli taxichaufför i London. 

En vanlig taxichaufför i London måste snabbt komma ihåg 25 000 gator.

Dessa förare har en betydligt större hippocampus än genomsnittet. Anledningen är den mentala träningen de får när de navigerar genom de 25 000 gatorna i den engelska staden.

Taxisjåfører i London utvikler en særegen hukommelse.
Taxichaufförer i London utvecklar ett distinkt minne

Hjärnan och vår nya livsstil 

Faktorer som stress har en inverkan på hjärnan, och det finns många tecken på att vår moderna livsstil inte automatiskt är det bästa för vår hjärna.

19. Kronisk stress och depression har blivit allt vanligare. Sådana symtom kan faktiskt få hjärnan att krympa.

20. Hjärnan behöver essentiella omega-3-fettsyror. Låga nivåer kan få hjärnan att krympa, vilket motsvarar två års åldrande. 

21. Den genomsnittliga IQ har minskat med 1,6 poäng per decennium sedan slutet av 1800-talet. Totalt har IQ minskat med i genomsnitt 13,35 poäng. 

22. Den nya tekniken har gjort de flesta av oss till bra multitaskers. Men detta är inte nödvändigtvis positivt. Hjärnan kan inte koncentrera sig på eller lära sig två saker samtidigt. 

Vad du kan bli bra på är att snabbt växla fram och tillbaka mellan uppgifterna. Men det i sin tur bidrar till att minska din uppmärksamhet, förmåga att lära, korttidsminne och övergripande mental prestanda. Multitasking kan till och med minska din IQ med upp till 15 poäng.

Multitasking er ikke bare positivt for hjernen vår.
Multitasking är inte bara positivt för vår hjärna

23. Milleniumbarnen (i åldern 18-34) minns sämre än äldre. I större utsträckning glömmer de vilken dag det är eller var de har lämnat sina nycklar jämfört med sina föräldrar.

24. Om du vill träna upp din hjärna borde du låta GPS-en ligga. Om du ständigt använder GPS för att hitta, förlorar du den inbyggda känslan av att hitta rätt riktning. En egenskap som det tog flera tusen år att utveckla för våra förfäder.

Kanskje bør du prøve uten Google Maps neste gang du skal finne fram?
Du bör kanske prova att hitta rätt utan Google Maps nästa gång?

Minne som en guldfisk?

När vi får ny kunskap om hjärnan hittar vi också ett antal saker som idag kan kallas myter.

25. Det finns för närvarande inga bevis för att en guldfisk har särskilt liten uppmärksamhet. Så chansen är stor att guldfisken kommer ihåg sina senaste simningar runt i akvariumet. Det finns också anledning att tro att de kan komma ihåg de sista dagarna.

26. Den gamla myten att vi bara använder 10% av vår hjärna verkar vara fel. Med hjälp av hjärnskanningar har de sett att vi använder det mesta av vår hjärna hela tiden, även när vi sover. 

27. Vi har upprepade gånger hört att alkohol dödar hjärnceller. Men detta är inte nödvändigtvis sant. Men överdriven användning av alkohol kan skada nervcellernas bindvävnad. 

28. Kan du bli smartare av att lyssna på Mozart?

Du kanske har hört att lyssna på Mozart kan göra dig smartare. Men denna teori är inte så pålitlig, även om det har visat sig att vissa typer av musik kan förbättra minne och koncentration.

Hjärnan och minnet

Vid ett tillfälle trodde man att hjärnan registrerade alla små saker runt omkring oss. Att det nästan fungerade som en kamera. Men detta stämmer inte helt. Hjärnan måste sätta ihop saker som i ett pussel:

29. Varje minne dekonstrueras och distribueras till olika delar av hjärnan. För att ett minne alls ska ”utvecklas” måste hjärnan rekonstruera de enskilda fragmenten, nästan som i en dator. 

30. Hjärnan blir något svagare från 24 års ålder, men ändå ser vi att vissa kognitiva färdigheter når sin topp när vi blir äldre. Det är inte ovanligt att vi är bättre på vissa områden och sämre i andra saker. 

Till exempel får vissa ett exceptionellt bra vokabulär så sent som i 70-åren.

31. Men varför glömmer du efter en blöt kväll på stan?

Du har kanske upplevt att du inte kommer ihåg vad du sa eller gjorde, efter en blöt kväll ute på stan. Det är inte för att du har glömt det. Tvärt emot så beror det på att när hjärnan är betydligt påverkad av alkohol, så kan den inte skapa minnen.

32. De flesta som har ett bra minne föds sällan med denna gåva. Detta beror vanligtvis på att de har lärt sig bra memoriseringstekniker. 

Hjärnan och smärta

33. Det är hjärnan som meddelar dig när du känner smärta. Men själva hjärnan har inga smärtreceptorer, vilket kan förklara hur en hjärnkirurg kan utföra en smärtfri operation på hjärnan medan patienten är vaken. 

Du kanske tror att huvudvärken beror på smärta i hjärnan, men denna smärta orsakas istället av känslor från närliggande hud, leder, bihålor, blodkärl eller muskler.

34. Om du är introvert har du troligtvis en annan hjärna än om du hade vart extrovert. MR har avslöjat att belöningssystemet som kontrollerar dopamin är mer aktivt i extroverts hjärna. I introverta hjärnor har mer grå substans hittats.

35. Enligt forskning som genomförts vid Cambridge University spelar det ingen roll för hjärnan i vilken ordning orden skrivs. Så länge de första och sista bokstäverna är på rätt plats kan hjärnan snabbt ordna om bokstäverna för att bilda ord som du kan läsa. 

Därmed läser du kanske texten nedan utan större problem?

Eilngt en uneörnskding på
cmarbigde uinevrisett så seplar
det inegn roll i viekln odrnnig
bksotrnävea i ett ord står i.
Det enda som är vtikigt är att
fsötra och ssita bavstoken såtr på rtät patls,
Rseetn kan stå hlelur om blluer och
man kan ädnå lsäa tetxen uatn porbelm.
Dttea broer på att vi itne
leäsr vjrae bkosatv för sig,
uatn odern som hlehet.

Dokumenterad effekt på hjärnan

MemoPro är ett kosttillskott som har dokumenterad effekt på hjärnan. MemoPro innehåller bland annat bacopa monnieri som kan bidra till att förbättra koncentrationen och ditt minne, upprätthålla den kognitiva funktionen och bidra till normal blodflöde, vilket är förknippat med hjärnans prestanda.

Du hittar också viktiga B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6 och B12). Vitamin B3 bidrar till nervsystemets normala funktion, vitamin B3 bidrar till normal psykologisk funktion och vitamin B5 bidrar till normal psykologisk funktion.

Prova MEMO

PRO

i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Skriv in ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.