Allt om minnet: Så kommer du ihåg bättre

Varför har vi minne? Vilken del av hjärnan styr vår förmåga till att lagra och minnas tidigare erfarenheter eller information? Och hur kan du lära dig ny kunskap mycket snabbare?

Tack vare vår förmåga till att minnas, kan vi lägga planer i framtiden baserat på tidigare erfarenheter som sitter lagrat i minnet. Men vad är det som gör att du får problem med att komma ihåg? Glömmer du till exempel ofta namn?

Minnet gör oss på många sätt till den vi är. Vi kan hämta fram trevliga minnen från en rolig semester, vi får hjälp till att komma ihåg vart vi la bilnycklarna – och minnet ger oss en kontinuerlig upplevelse av livet vi lever.

I denna artikeln ser vi på vad minnet är, vilka former för minne som finns och till slut ser vi på hur du kan styrka din förmåga till att komma ihåg mer. Förhoppningsvis glömmer du aldrig ett namn igen efter att ha läst slutet av denna artikeln. 

bedre hukommelse triks
TRÅDTRICKET: En rosett runt fingret kan fungera för att komma ihåg vad man ska göra. Tråden hjälper dig att komma ihåg varför du satte på den i utgångspunkt.

Vad är minne?

Minne handlar om att kunna koda, lagra och hämta information. Inom psykologi studeras minne på både kognitiv och biologisk nivå. Det är också vanligt att skilja mellan korttidsminne och långtidsminne.

Kort sagt handlar minnet om att kunna bevara intryck, upplevelser, kunskaper och färdigheter under en kortare och längre tid.

Det är också en av flera av våra kognitiva funktioner: Andra kognitiva funktioner inkluderar sensorisk perception, koncentrationsförmåga, logiska förmågor, problemlösning och språk.

Hjernen

Vi skiljer mellan tre former av minne:

  • Episodiskt minne: Detta är den typ av minne som gör det möjligt för oss att komma ihåg enskilda händelser och upplevelser vi har gjort (”Jag minns när jag lärde mig cykla …”)
  • Semantiskt minne: Denna typ av minne gör det möjligt för oss att skaffa oss kunskap (”I Sverige finns 10,2 miljoner invånare”)
  • Procedurellt minne: Den här typen av minne hjälper oss att förstå hur man gör något (t.ex. knyta skosnören eller koka kaffe)

Dessutom skiljer vi mellan implicit och explicit minne:

Med implicit minne hänvisar vi till det vi inte medvetet kommer ihåg. Det kan finnas färdigheter som att spela en melodi, och denna form tillhör procedurminnet.

Eksplicit minne är det medvetna minnet av något (även kallat deklarativt minne). Detta är en form som tillhör både episodiskt och semantiskt minne. 

Samtidigt skiljer vi mellan lång- och korttidsminne. 

Korttidsminnet är vår förmåga till att komma ihåg information på kort tid, så som till exempel i 30 sekunder efter att informationen är mottagen. Den jämför det närmaste förflutna med nutiden och tar bort information om det inte spelar någon roll.

Denna form av minne är vanligtvis oförändrad under större delen av livet, i motsats till långtidsminnet, som ofta blir svagare med åldern.

Det sistnämnda hänvisar till minnen och kunskap vi bevarar över tiden. Det är till exempel tack vare långtidsminnet att du kommer ihåg födelsedagar och viktig kunskap inför tentor.

Vart i hjärnan sitter minnet?

Våra minnen finns faktiskt i olika delar av hjärnan i form av minnesneuroner.

Dessa är placerat i hippocampus, prefrontal cortex och i amygdala. Det är i det sistnämnda som du hittar minnen som är kopplade till känslor.

Både hippocampus och andra närliggande områden i den mediala temporala loben är avgörande för långtidsminnet. Men våra kort- och långsiktiga minnen utvecklas inte samtidigt i hippocampus och i prefrontal cortex. Men bildas i hippocampus och rör sig till hjärnbarken.

5 tips för hur man kommer ihåg bättre

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att komma ihåg bättre. Och dessa fem tips har en vetenskaplig effekt på ditt minne:

Tips hvordan huske bedre

1. Lär andra (eller låtsas att du gör det)

Om du tänker dig att du lär andra vad du ska lära dig kan du minska din inlärningstid och komma ihåg bättre, enligt en studie utförd vid Washington University i St. Louis.

Anledningen är att du blir mer involverad när du lär ut till andra, än om du precis klarat ett enkelt test.

2. Lär dig på 50 minuters sessioner

Du får också en större inlärningsfördel om du avsätter mellan 30-50 minuter för att lära dig nytt material, enligt experter vid Louisiana State University’s Center for Academic Success.

Allt under 30 minuter är för lite, medans om du går över 50 minuter kan det bli för mycket information för din hjärna att ta in på en gång.

När du är klar med inlärningssessionen, ta en paus på 5-10 minuter innan du fortsätter med en ny, längre session igen. Förresten är det mer effektivt med frekventa och kortare sessioner än en längre session som du gör då och då.

3. Ta anteckningar för hand

Du kommer lära dig snabbare om du byter ut din dator mot penna och papper, enligt ne studie gjort vid Princeton University och UCLA. Forskare har funnit att när du tar anteckningar för hand, lyssnar du mer aktivt och du är mer mottaglig för viktiga begrepp.

Huske bedre gode notater
PENNA OCH PAPPER: Enligt forskning lär du dig bättre om du tar anteckningar för hand.

Omvänt kommer anteckningar på en dator att leda till tankelös transkription, och inte minst är det lättare att distraheras av till exempel e-post.

Tre studier visade att studenter som gjorde poäng på bärbara datorer presterade sämre än sina analoga vänner på lång sikt.

”Anteckningar gjorda på maskinen är nästan ordliga, istället för att informationen bearbetas och omformuleras med sina egna ord, och det är skadligt för lärandet”, säger psykologprofessor Pam Mueller på Princeton University.

4. Powernap 

Att vila mellan inlärningen är viktigt, och om du ser till att sova mellan timmarna, kan du öka ditt minne upptill sex månader efteråt, enligt en ny forskning publicerad i Psychological Science.

Deltagare som hade sovit mellan sessionerna kom ihåg i genomsnitt cirka 10 av 16 ord på swahili, medan de som inte hade sovit bara kom ihåg cirka 7,5 ord.

5. Repetera 

Den gamla goda regeln att upprepa är oslagbar för att skärpa minnet. När du upprepar information med jämna mellanrum skickar du signaler till hjärnan att det är information som är viktigt att komma ihåg.

Därför bör du ta dig tid att upprepa informationen efter några dagar och veckor senare. Detta är mycket effektivare än att hålla ut genom en session.

Bonustips: Så kommer du ihåg namn

Tycker du det är svårt att komma ihåg namn? Du kommer kanske ihåg ansiktet till din partners faster, men glömmer namnet snabbt. Men om du önskar att imponera på din partner (och faster), kan du enkelt komma ihåg namn med hjälp av dessa tekniker:

1. Var motiverad för att komma ihåg

Motivationen att komma ihåg den andra personens namn är avgörande. Ett sätt att göra det är att föreställa sig att du får 100 000 kronor för varje namn du lär dig. Det handlar helt enkelt inte om din förmåga att komma ihåg, men att din motivation att lära sig det nya namnet inte alltid är närvarande.

Hvordan lære navn bedre
Tänk om du fick 100.000 kronor för att komma ihåg ett namn?

2. Fokusera på den du pratar med

– Var fokuserad och dröm dig inte bort. Det är svårt att komma ihåg namn om du inte är mentalt närvarande, men istället dagdrömmer om vad du ska göra i helgen.

Det säger professor i psykiatri och författare av boken The Memory Bible: An Innovative Strategy for Keeping Your Brain Young, Dr. Gary Small. 

3. Upprepa namnet kort därefter

Du kommer ihåg namn mycket enklare om du upprepar namnet direkt efter att du hörde det.

För att komma ihåg ett namn behöver du fokusera på det i minst en till två sekunder. Ett bekant trick är att upprepa namnet omedelbart efter att ha hälsat på den andra personen.

Säg till exempel: “Trevligt att möta dig, Isak”. Då kommer du ha mycket enklare till att komma ihåg namnet i lång tid efteråt.

4. Koppla det nya namnet till någon du känner

Ett annat knep är att koppla det nya namnet till någon du känner med samma namn. 

Har du till exempel ett syskonbarn som också heter Isak, kommer det hjälpa att koppla det nya ansiktet till ditt syskonbarn. 

Att lära sig att komma ihåg namn är väl värt insatsen. Tänk bara på den goda känslan du får när någon annan kommer ihåg ditt namn.

Förmågan till att komma ihåg namn sitter för övrigt i den temporala loben, ett område bakom öronen.

Forskning har visat att det är svårare att komma ihåg namn än vad det är att komma ihåg vilken typ av yrke som personen har. Du kommer till exempel ihåg att personen jobbar som bagare, men inte vad personen heter.

Ta vara på hjärnan

MemoPro är ett kosttillskott för dig som vill ta vara på hjärnan hela livet. När du tar två tabletter MemoPro varje morgon får du i dig de viktiga B-vitaminerna B1, B2, B3, B5, B6 och B12, vitamin C, i tillägg till 300 mg bacopa monnieri. 

MemoPro innehåller bland annat 300 mg Bacopa monneri som kan hjälpa till att förbättra din koncentration och minne, samt att bibehålla kognitiv funktion. Det kan också bidra till normalt blodflöde, vilket är förknippat med hjärnans prestanda. Vitamin C och B6 bidrar till normal psykologisk funktion. Vitaminerna B12, B1 och B2 bidrar till nervsystemets normala funktion. Vitamin B5 bidrar till normal energiomsättning.

Prova MEMO

PRO

i 60 dagar

50% rabatt – endast 174:-

Skriv in ditt personnummer

Du skickas vidare till ett förhandsfyllt beställningsformulär med information kopplat till ditt personnummer, där du läser mer om abonnemanget och villkoren innan du beställer. Du beställer ingenting nu.


Källor: